Inbjudan till SMI-dag över ämnet
i samverkan med Föreningen för Medicinsk Mikrobiologi
Måndagen den 9 november 1998, Medicinhistoriska Museet, T-3, Karolinska sjukhuset, Stockholm, Lokal: Leksells auditorium
SMI arrangerar måndagen den 9 november 1998, i samverkan med Föreningen för Medicinsk Mikrobiologi och kollegor från bl a Kalmar en annorlunda och spännande SMI-dag om sjukhushygien/smittskydd under temat " Hygiensektorns roll i vårdens verksamhetsutveckling".
Målgrupp. Team inom hygien och smittskydd, d v s ansvarig läkare, hygien/smittskyddssköterska m fl i teamet som hygientekniker, biomedicinsk analytiker, sekreterare.
Introduktion till programmet
Sjukhushygienen eller sjukvårdshygienen har som huvuduppdrag att bidra till att sjukvårdens processer optimeras vad gäller förebyggande av vårdrelaterade infektioner. Detta arbete sker på olika nivåer och inom olika kunskapsområden, som är väl definierade av vår profession. Vårt systematiska kvalitetsarbete har av naturliga skäl hittills varit fokuserat på "vad", d v s fakta rörande infektioner, epidemiologi, mikro-biologi, forskning, arbetsmetoder, materialfrågor samt validering och ackreditering. Samtidigt har vi kämpat på ett mera ostrukturerat vis med implementering, d v s den beteendevetenskapliga sidan och undervisning ("hur") samt resultaten.
Hygien är ofta en "färskvara", man glömmer. Det är svårt att få våra budskap, hur tydliga de än är, att få genomslag i form av individuell reflektion som leder till förändrat beteende på sikt och minskat antal infektioner. Framgångar finns t ex inom kirurgiska infektioner och blodsmitta. Men ofta saknar vi en tydlig och långsiktig handlingsstrategi, vi "lär ut" men har dålig kontroll på effekten av detta.
Under senare tid har fokus inom hälso- och sjukvården varit riktat mot kvalitets-utveckling. Ett verktyg som Landstingsförbundet har arbetat fram bygger på konceptet "Total Quality Management" men har anpassats till svensk sjukvård. Modellen kallas "Qvalitet - Utveckling - Ledarskap" eller QUL. När man arbetar enligt QUL värderar man inte innehållet i verksamheten utan systematiken i organisationens sätt att arbeta med kvalitetsutveckling, samt de resultat detta leder till. En viktig utgångspunkt är att de bästa förslagen till förbättringar finns inom organisationen och att kvalitetsutveckling innebär att på ett systematiskt sätt lyfta fram förbättringsmöjligheter. Fundamentet är ett antal grundläggande värderingar där bl a allas delaktighet, samverkan, långsiktighet, förebyggande åtgärder, faktabaserade beslut och kompetensutveckling ingår som viktiga komponenter.
Många landsting har redan valt att satsa på att arbeta med QUL som instrument för sin verksamhetsutveckling. Andra modeller prövas också. Oavsett modell måste hygien-sektorn vara med i detta.
Målsättningar för SMI-dagen
1) Att ge en bild av hur hygiensektorn kan komma in som stödprocess i kvalitetsarbetet inom olika vårdrelaterade verksamheter, så att vi bygger in delaktighet och långsiktighet i det förebyggande arbete som vi redan bedriver.
2) Att diskutera instrument för kvalitetsutveckling av våra egna verksamheter. Hur arbetar vi med att bli bättre på det vi är till för?
Arbetet kommer att ske i form av föreläsningar, gruppdiskussioner, redovisning i storgrupp och öppna diskussioner. Föreläsarna och andra resurspersoner kommer att vara närvarande hela dagen. Uppföljande utbildning för intresserade planeras.
Resurspersoner bl a
Lars G Burman, Laborator, SMI
Ingvar Eliasson, Verksamhetschef, Klinisk mikrobiologi och sjukvårdshygien, Kalmar
Birgitta Hällegårdh, Utredare, Enheten för hälso- och sjukvårdens utveckling,
Landstingsförbundet, Stockholm.
Lennart Sjöberg, Chefsöverläkare, Kliniskt mikrobiologiska avd,
Regionsjukhuset, Örebro
Birgitta Fryklund, Hygiensjuksköterska, lektor, SMI/Vårdhögskolan, Borås
Marianne Segenstedt, Kvalitetschef, SÄS, Älvsborgs läns landsting
Lena Nilsson, Hygiensjuksköterska, landstinget i Kronoberg, Växjö
Hålltider
09.00 - 12.00 Föredragningar, kaffe, frågor, diskussion
12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Grupparbeten, kaffe
15.00 - 16.00 Redovisningar, evaluering (resultaten distribueras sedan till alla) Diskussion. Hur går vi vidare? Avslutning.
Deltagaravgiften, 1000:- inkl moms, är självkostnadspris och omfattar kaffe, måltid, hyra av lokal, administration, resa/arvode till föreläsare, arbetsmaterial inkl Landstingets instrument för verksamhetsutveckling "QUL - Kriterier och anvisningar för Qvalitet, Utveckling, Ledarskap".
Anmälan är bindande men annan person (än den först anmälda) kan deltaga efter meddelande till nedan angiven svarsperson på SMI.
Vi fakturerar kursavgiften inkl moms.
Absolut sista anmälningsdag 23 oktober 1998.
Bekräftelse utsändes under V44/97.
Skriv ut webbsidan och använd nedanstående anmälningsblankett:
Anmälan till SMI-dag om "Hygiensektorns roll i i vårdens verksamhetsutveckling" 9 november 1998.
Lokal: Leksells auditorium, Medicinhistoriska Museet, T-3, Karolinska sjukhuset, Stockholm. Se färdbeskrivning.
q
Jag önskar åka med i abonnerad buss från Cityterminalen 9/11 kl 08.30.Namn:
Adress:
Postadress:
Telefon Fax:
Faktureringsadress om annan än ovan:
Önskar speciell dietmat (veg, allergi, diabetes):
Anmälningsblanketten insänds till: Kjerstin Björkholm |
Närmare upplysningar kan fås av: Lars G Burman tel: 08-735
1423 |