Protokoll från årsmötet 011129 på Solvalla i samband med Riksstämman i Stockholm.

 

Närvarande: ca 40 medlemmar

 

 

§1                      Mötet öppnades av Peter Larsson.

 

§2                      Föredragningslistan fastställdes.

 

§3                      Till mötesordförande och protokollförare valdes Peter Larsson respektive Åsa Melhus.

 

§4                      Till justeringsman valdes Åsa Ljungh.

 

§5                      Årsberättelsen för 001101-011031 visades på overhead och sammanfattades.

 

§6                      Revisionsberättelsen skriven och undertecknad av Bengt Wretlind upplästes av Peter Larsson. Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Lena Grillner påpekade att i och med att föreningen har två revisorer, bör bägge skriva under revisionsberättelsen.

 

§7                      Årsavgiften för 2002 fastställdes till oförändrade 125 kr.

 

§8                      Val av styrelse. Årsmötet valde i enlighet med valberedningens förslag:

                      Ordf Peter Larsson (omval)

                      Vice ordf Johan Rydberg (omval)

                      Vetenskapl sekr Åsa Melhus (omval)

                      Fackl sekr Lena Dillner (omval)

                      Kassör Erik Svensson (omval)

                      Ledamöter Peter Horal och Matti Sällberg (bägge omval)

                      Svensk redaktör för APMIS Urban Forsum (omval)

 

§9                      Till revisorer valdes Sigvard Olofsson (nyval) och Roland Möllby (omval) med Sverker Bernander som suppleant (omval).

 

§10                      Till programråd valdes enligt gällande praxis styrelsen.

 

§11                      Till valberedning valdes Urban Forsum (sammankallande), Anders Vahlne och Sigvard Olofsson (samtliga omval).

 

§12                      Till fullmäktigerepresentant i Svenska Läkaresällskapet valdes enligt tradition föreningens ordf Peter Larsson med vice ordf Johan Rydberg som suppleant.

 

§13                      Föreningens referensgruppers representation framgår av verksamhets-berättelsen. Sedan föregående möte har referensgruppen i bakteriologi förstärkts inom det molekylärbiologiska fältet. Förstärkning inom kvalitetsfrågor pågår även för att föreningen ska kunna behålla initiativet visavi SWEDAC.

 

§14                      Under året har 21 nya medlemmar invalts. (Se årsberättelsen).

 

§15                      Ett tillfälligt stipendium från Nova Medical har utlysts. Då det ej förekommit några sökanden, har ansökningstiden förlängts. Årets stipendiater till resestipendium till minne av Hans Ericsson och Orion Diagnostica resestipendium för mikrobiologer har varit Sonja Giersen, Sture Karlsson, Charlotte Schloss och Marina Hurtig.

 

§16                      Pris för bästa poster på Riksstämman erhöll Marlene Wullt för ”Avdödning av Clostridium difficile-sporer; jämförelse mellan kväveoxid (NO) och tre olika desinfektionsmedel”, medan priset för bästa föredrag tilldelades Anneli Bjöersdorff för ”Human granulocytär ehrlichios orsakar fästingassocierad feber i sydöstra Sverige”. Prissumman 1500 kr går till vardera pristagare.

 

§17                      Styrelsen informerade om

i)                                       Socialstyrelsens specialistöversyn: Den fackliga sekreteraren Lena Dillner redogjorde får de synpunkter som inkommit på Socialstyrelsens enkät. Sammanfattningsvis, så upplevde medlemmarna det nuvarande, målstyrda systemet som överlägset. Det finns dock risker med olika utbildningslängder och beroendeställningar till verksamhetschef/handledare. Genom att ST-tjänster numera är tillsvidareförordnanden har arbetsmiljön och –tryggheten förbättrats. Detta kan emellertid också bromsa anställningsbenägenheten. Ingen var positiv till borttagandet av de obligatoriska SK-kurserna, och vikten av randning påpekades också. Vad gällde specialistindelningen ur ett nationellt och internationellt perspektiv fanns två linjer med tyngdpunkten antingen på en gemensam bas (t.ex. bakteriologi-virologi-immunologi) eller en fördjupning i ett ämne. Någon direkt konfliktsituation dem emellan uttrycktes ej, utan de sågs snarare som komplement till varandra. Bland angelägna förändringar nämndes centrala kurser som ersättning för de nuvarande SK-kurserna, fler ST-tjänster, ökad rörlighet och mer individuell profilering under utbildningen samt en större långsiktighet vid bedömningen av utbildningbehovet. Torkel Wadström önskade få med i föreningens enkätsvar att relevant utbud på SK-kurser saknades för våra specialiteter.

ii)                                     Utbildningsfrågor: Lena Dillner informerade även om utbildningsfrågor. I dagsläget finns det 15 ST-läkare inom bakteriologi och 6 inom virologi. Under år 2002 kommer tre SK-kurser arrangeras och de första SPUR-inspektionerna äga rum. Förhoppningsvis kan man stimulera till ett större kursutbud genom ILPU (Institutet för Läkares Professionella Utveckling), som tar över handläggandet av SK-kurser, och det nybildade nordiska nätverket mellan läkare under utbildning.

Med årets tjänsteenkät (se hemsidan www.svls.se/sektioner/mm) har utbildningsfrågorna allt mer aktualiserats. Pensionsavgångarna inom 10 år är 43% bland bakteriologer och 38% bland virologer. Frågan är: Vem ska ersätta dessa läkare?

Under året har det pågått en rekryteringskampanj för att kunna öka aktiviteten inom utbildningsutskottet. Utskottet kommer att ha följande utseende: Lena Dillner (sammankallande), Torbjörn Kjerstadius, Urban Kumlin, Johan Rydberg, Britt Åkerlind-Stopner och Olle Aspevall (adjungerad).

iii)                      Kvalitetsfrågor: Ordförande Peter Larsson redogjorde för de olika tillfällen som kvalitetsfrågor tagits upp under året. Genomgående är att kvalitetssäkring kostar allt mer, fler standarder måste följas och samtidigt ifrågasätts patientnyttan. I Svenska Läkaresällskapet har man tagit upp diskussionen inom det Medicinska Kvalitetsrådet. Diskussionen har utmynnat i att en gemensam labbgrupp kommer att bildas. Ett nytt möte är planerat för detta efter jul, och fokus kommer att vara på den medicinska nyttan. Detaljfrågor angående kvalitet kommer dock som tidigare att handläggas inom den egna sektionen.

 

§18                      Kassören Erik Svensson redogjorde för hur föreningens överskott från 10th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases i Stockholm 28-31 maj 2000 (ca 1,7 miljoner kr) bäst skulle förvaltas. Sedan vårmötet i Uppsala har styrelsen på önskemål från medlemmarna undersökt olika förvaltningsmöjligheter, och som tidigare framstår Svenska Läkaresällskapets stiftelser som ett gott förslag. Värdestegringen för Carnegie och SE-banken, som förvaltar dessa stiftelser, har legat på 129% respektive 126%. Mötet beslutade enhälligt att godkänna styrelsens förslag om att överskottet överförs till Svenska Läkaresällskapets stiftelseförvaltning för bildande av ”Stiftelsen för forskning och utveckling inom medicinsk mikrobiologi” enligt upprättat reglemente.

 

§19                      Kommande program

Föreningens vårmöte är förlagt till Örebro den 13-15/5 och är ett samarrangemang med Riksföreningen för mikrobiologi. Hans Fredlund redogjorde för det preliminära och mer praktiskt inriktade programmet, och hälsade medlemmarna välkomna till det nya universitetssjukhuset.

Riksstämman äger nästa år rum i Göteborg. Den nya postersessionformen kommer att bibehållas i Göteborg, då den upplevdes som en förbättring. Åsa Ljungh framförde en önskan om att de postrar som var utvalda till att redovisas med ett kortare föredrag märks så att detta framgår nästa gång. Torkel Wadström föreslog ”Nya patogener” och ”Mikrobiell ekologi” som symposieteman.

 

§20                      Övriga frågor

Då inga övriga frågor hade anmälts, avslutade Peter Larsson årsmötet.

 

 

                      Vid protokollet                                            Justeras

 

 

Åsa Melhus                                                   Åsa Ljungh